FAQ

FAQ

1. Ce înțelegem prin  „fiecare copil poate schimba lumea din jur?“

Credem că fiecare din elevii noștri își vor descoperi o pasiune – acel ceva care le place și pentru care sunt dăruiți. Ei își vor folosi acel dar pentru a fi de ajutor altora și pentru a îndeplini o nevoie de care sunt preocupați în lumea din jurul lor. Asta poate să însemne că un copil poate alege meseria de a lustrui pantofi cu dăruire și entuziasm și prin poveștile pe care le împărtășește cu clienții lui, le va însenina ziua.  Un altul, poată să devină antrenor și, văzând lumina din ochii tinerilor să îi îndrume spre a-și urma visurile. Altul va alege să devină părintele care-și conduce copiii în Călătoria Eroului. Sau, unul va deveni om de afaceri ori un lider care conduce cu integritate și compasiune. Sau, un altul, un artist sau scriitor care va aduce încântare în viața oamenilor.

2. Ce înseamnă o “clasă condusă de elevi”?

La Acton Academy Timișoara,  elevii sunt cei care decid cum se desfășoară lucrurile în Studio (clasă) prin ceea ce se pun de acord cu privire la normele de conduită și a modului în care să se trateze unul pe celălalt. Acestea sunt denumite  „Convențiile Studioului“ și  „Reguli de Participare“. În special, în Studioul Primar elevii sunt îndrumați pe parcursul acestui proces. Aceste reguli și convenții sunt afișate în mod vizibil în Studio și sunt constant revizuite. Adesea, ele sunt modificate de elevi pe măsură ce aceștia participă la anumite provocări și descoperă moduri mai bune de a interacționa unul cu celălalt.

De asemenea, elevii își planifică timpul și aleg pe ce se focalizează în fiecare zi, putând sa le ajusteze în funcție de performanța care o au. Suntem convinși ca elevii au realizări mai mari atunci când dețin controlul asupra procesului de învățare.

3. De ce clase conduse de elevi?

La Acton Academy Timișoara credem în Învață să înveți singur, Învață să fii și Învață să aplici, iar un aspect important în realizarea acestor lucruri este să-i încurajăm pe copii să fie responsabili pentru comportamentul lor și să responsabilizeze și pe cei din jurul lor la păstrarea standardelor înalte.

Atunci când apare o problemă, vrem ca ei să lucreze împreună să găsească soluția și nu să ceară unui adult să ia măsuri. Aceasta le conferă un grad de independență sănătoasă și încredere de sine, aspecte care le vor fi de folos în toate domeniile vieții

4. Ce este Metoda Socratică și de ce o folosim la Acton Academy?

Prin această metodă un îndrumător propune scenarii și pune întrebări pentru a stimula gândirea critică și învățarea independentă. Ne folosim de această metodă și nu de predarea clasică, pentru că prin discuții și prin argumentele aduse ca suport pentru părerile lor, copii își dezvoltă gândirea critică și abilitățile de comunicare și dobândesc o înțelegere mai profundă asupra subiectului discutat decât atunci când participă pasiv și își iau notițe la o lecție predată. Metoda socratică este folosită de către Îndrumător pe parcursul întregii zile cu scopul de a încuraja și consolida învățarea independentă și abilitatea elevilor de a găsi răspuns la propriile lor întrebări.

5. Este Acton Academy Timișoara acreditată?

Da, programul este acreditat prin International Association of Learner Driven Schools (IALDS).

6. Mai sunt și alte școli Acton Academy în Romania?

Da, mai există o școală Acton Academy din 2019 la București și o alta va fi deschisă în Ploiești în luna septembrie, 2021.

7. Care este programul zilnic?

8. Cum folosim tehnologia la clasă fără ca elevii să petreacă prea mult timp în fața ecranelor?

La Acton Academy Timișoara credem în importanța echilibrului. Folosindu-ne de aplicații avansate de e-learning, adaptive la ritmul fiecăruia, putem asigura rigoarea necesară pentru a face progrese la matematică, vocabular, ortografie și gramatică. Aplicațiile e-learning sunt utilizate în medie 90 de minute pe zi, iar restul timpului este alocat pentru lectură, proiecte de cunoaștere, artă, sport, etc. Cele două abordări se completează foarte bine.

9. Cum se măsoară progresul elevilor?

Progresul elevilor îl măsurăm în câteva moduri:

Se stabilesc obiective zilnice, săptămânale și pe sesiuni între elevi și îndrumători. Elevii împărtășesc aceste obiective și cu părinții lor.

Folosim rapoartele generate în timp real de aplicațiile e-learning. În orice moment, atât îndrumătorul cât și părinții pot să vadă ce învață elevul. Astfel, este ușor să se monitorizeze progresul, să se observe unde sunt probleme și să se intervină pentru rezolvarea lacunelor. Având grupele formate dintr-un număr mic de elevi, putem să lucrăm cu fiecare elev individual pentru a ajunge să stăpânească cunoștințele sau deprinderile acolo unde nu se descurcă singur. Platformele noastre online nu le permite elevilor să treacă mai departe la subiectul următor până când nu-l stăpânesc bine pe cel curent. Când nu reușesc sa-și însușească un subiect, îndrumătorul îi ajută pe elevi să se deblocheze, să adopte o perspectivă de îmbunătățire și perseverență.

Elevii alcătuiesc portofolii prin care își prezintă rezultatul muncii depuse la istorie, atelierul de literatură, proiectele de cunoaștere, etc.

Chiar dacă ținta noastră nu sunt testele, elevii dau în fiecare an teste standard pentru a evalua nivelul lor comparativ cu colegii din unitățile clasice de învățământ.

10. Este Acton Academy Timișoara o școală Montessori?

În timp ce respectăm și folosim metode din filozofia Montessori, nu facem parte din sistemul alternativ Montessori. Suplimentar metodelor adoptate din filozofia Montessori, utilizăm tehnologii interactive e-learning, proiecte de cunoaștere/învățare dezvoltate prin metodologie proprie și metoda socratică pentru discuții.

11. Este Academia Acton din Timișoara afiliată unei religii?

În timp ce Acton Academy Timișoara nu este afiliată unei religii, elevii noștri învață importanța principiilor etice, a valorilor morale și contribuția pe care religia a avut-o în istorie și în dezvoltarea societății. Respectăm credința religioasă a fiecărei persoane.

12. Ce fel de studiouri (clase) oferiți?

Școala privată Acton Academy Timișoara oferă clasele 0-12 după cum urmează:

Studioul Primar (clasele 0-4, grupa de vârstă 6-10 ani) va fi lansat în septembrie 2022.

Studioul Gimnazial (clasele 5-8, grupa de vârstă 11-14 ani) a fi lansat în viitor.  

Studioul Liceal (clasele 9-12, grupa de vârstă 15-18 ani) va fi lansat în viitor.

13. Pot să-mi transfer copilul înapoi în sistemul de stat?

Da; în eventualitatea puțin probabilă că doriți să vă transferați copilul în învățământul de stat, vă vom pune la dispoziție foaia matricolă de care aveți nevoie pentru transfer.

Începe Călătoria familiei tale la Acton