Curriculum
Curricula Acton Academy
Abilități de bază
Abilitățile de bază sunt acele deprinderi pe care elevii trebuie să le stăpânească pentru a continua să învețe pe tot parcursul vieții. Ei vor lucra zilnic între 2 și 3 ore la dezvoltarea acestor abilități, având posibilitatea să-și aleagă singuri modul în care o fac.


Matematica
La Acton, elevii învață abilitățile de bază de matematică cu ajutorul aplicațiilor educaționale interactive, cum ar fi Khan Academy, Dreambox și Aleks.
Avantajul utilizării acestor instrumente este că se adaptează la ritmul de învățare al fiecărui copil. În tot acest timp, părinții și Îndrumătorii au acces la informații despre progresul lor.

Lectura
Scopul nostru este de forma “tineri eroi” care iubesc să citească. Nu avem o listă de lecturi obligatorii, dar îi încurajăm să citească ce le place, chiar și benzi desenate. În timp, ei vor începe în mod natural să citească cărți tot mai grele, dacă sunt interesați de acel domeniu sau subiect.
Încurajăm elevii să țină o evidență a cărților citite și îi răsplătim atunci când fac reclamă unei cărți pe care ulterior un coleg se decide și el să o citească. Când termină de citit o carte, elevii își exprimă gândurile despre ceea ce au citit și ce impact a avut asupra lor și asupra societății într-o recenzie de carte.
În timpul gimnaziului, le permitem elevilor noștri să desemneze „cărți profunde” care ridică întrebări serioase pe care colegii lor le pot citi.

Comunicarea
Elevii noștri învață bazele citirii, scrierii și ale gramaticii limbii engleze cu ajutorul aplicațiilor educaționale Lexia, IXL Language Arts, NoRedInk, Storybird și Night Zookeper.
Aceștia primesc în mod regulat teme de scriere creativă: pagini de jurnal, poezii, autobiografii, biografii, eseuri persuasive, scrisori, benzi desenate, povești science-fiction, cărți pentru copii, reclame etc.
Când cineva finalizează orice fel de temă de scriere, primește feedback de la colegii săi pe baza procesului Corbett Harison Six Traits. La primirea feedback-ului, ei își revizuiesc ce au scris și le solicită din nou feedback colegilor. Acest proces se repetă până când textul final este în stare excelent.

Pe lângă abilitățile de bază dezvoltăm
Abilități și compentețe esențiale

Discuțiile Socratice
În cadrul Acton Academy Timișoara credem cu tărie că:
- gândirea clară duce la decizii bune,
- deciziile bune conduc la obiceiuri potrivite,
- obiceiurile potrivite duc la caracter și
- caracterul devine destin.
De aceea, fiecare zi începe și se încheie cu o Discuție Socratică în cerc la care participă toată lumea. În cadrul acestora, elevii sunt provocați de Ghid să își folosească capacitatea de analiză și gândire critică pentru a găsi răspunsuri la întrebări dificile. Acestea au scopul de a-i ajuta în formarea unui set propriu de valori și convingeri sănătoase.

Civilizație
Civilizația cuprinde istoria, geografia și economia. Ea este structurate pe un calup de patru ani începând de la perioada preistorică și până în zilele noastre. De exemplu, una din întrebările tematice pentru Civilizație este “De ce unele civilizații se ridică și altele dispar?” Elevii folosesc “sursele puterii sociale” ale lui Mann (militară, economică, politică și ideologică) pentru a explora motivele din spatele punctelor de cotitură din istorie și de a studia eroii care au luate decizii grele.
Cu fiecare ocazie, elevii vor intra în pielea personajelor istorice încercând să dezbată diverse situații și să ia decizii dificile.
În funcție de programul săptămânii, elevii vor studia Civilizația de două ori pe săptămână, în sesiuni de 45 de minute. Adesea, aspectele istorice esențiale din perioada studiată vor deveni parte și din Proiectele de Echipă.

Proiecte de Echipă
Proiectele de Echipă sunt o serie de provocări/aventuri ale cunoașterii și au o durată de 5-6 săptămâni, pe parcursul unei Sesiuni. Ele sunt conectate de un fir narativ și au ca punct final o prezentare a rezultatelor la care s-a ajuns in urma muncii depuse. Într-un fel sau altul, Proiectul va avea legătură cu Întrebarea Tematică a anului școlar.
Proiectele de Echipă au menirea de a clădi în elevi competențe necesare în secolul 21 și de a-i învață cum pot folosi Abilitățile de Bază pentru a crea ceva folositor pentru un Erou aflat în incursiunea cunoașterii, o comunitate sau în societate.
Un aspect important al Proiectelor de Cunoaștere este faptul că aproape toate au posibilitatea de a urmări și măsura rezultatele obținute într-un mod care reflectă cât se poate de fidel lumea în care trăim.

Arta
Acest lucru se realizează prin studii secvențiale de observație și investigație practică, variind de la abilitățile dezvoltate prin elementele formale ale desenului până la analiza lucrării artiștilor și explorarea materialelor pentru a informa rezultatele practice.
Arta este inclusă în Proiectele de Echipă; de exemplu întocmirea design-ului pentru un joc sau o pagină de web. De asemenea în cadrul anumitor Sesiuni se alocă două ore pe săptămână, timp în care se explorează muzica, artele vizuale și teatrul.

Sport
Educația fizică este vitală pentru dezvoltarea oricărui tânăr. Participarea la activitate fizică pune bazele unei abilități care va duce la îmbunătățirea relaționării sociale, a conștientizării corpului, a muncii în echipă și a sănătății și bunăstării generale. Căutăm să oferim elevilor oportunități de a prospera într-o serie de setari sportive și de a încuraja în mod activ participarea pe tot parcursul vieții.
Ora de sport are loc de două ori pe săptămână, câte o oră pe zi și include diverse activități, dansuri sau jocuri și o Olimpiadă la sfârșitul anului școlar. Efortul și perseverența în formarea fizică devin și ele parte din Călătoria Eroului . De asemenea, elevii se bucură de 2-3 pauze pe zi în aer liber.

Practica
La Acton Academy Timișoara pereții sunt “poroși”, ceea ce înseamnă că procesul de învățare are loc atât în interiorul cât și în afara clădirii școlii. Practica este o experiență de învățare în care elevii petrec timp cu experți din anumite domenii și primesc de la aceștia sarcini de îndeplinit. Ea începe în gimnaziu și continuă pe toată perioada liceului.
În programele tradiționale de practică, adulții sunt cei care găsesc locuri unde elevii pot face stadii de ucenicie. La Acton Academy Timișoara elevii sunt cei care îndeplinesc procesul în proporție de 100%. Ei fac cercetare, se conectează, duc la îndeplinire și evaluează experiența dobândită prin practică. Toate aceste experiențe sunt înregistrate în sistemul de notare al școlii, duc la o dezvoltare a cunoștințelor din domeniul profesional al elevilor și cresc încrederea acestora atunci când vor trebui să se integreze în piața muncii.
Ziua de Școală
O zi la Acton Academy
Scopul nostru ca școală este să ne asigurăm că elevii noștri sunt echipați să cunoască și să înțeleagă lumea, respectiv să și să trăiască viața pe care și-o doresc.

Pentru a realiza această viziune pentru tinerii noștri, plasăm curriculumul în centrul vieții școlare. Ea conduce toate celelalte decizii pe care le luăm.
În esență, programa noastră este concepută pentru a se asigura că toți elevii de la Acton dobândesc cunoștințe disciplinare pe care nu le pot învăța acasă și că aceste cunoștințe specifice curriculumului se bazează pe cele mai coerente și testate moduri de conceptualizare a lumii pe care le avem.
Exemple de proiecte

Proiect în domeniul jocurilor
Elevii proiectează jocuri pe calculator și jocuri de societate, pentru a fi jucate de publicul larg în cadrul expoziției finale.

Proiect în domeniul anatomiei
Elevii învață să citească și să interpreteze rezultatele analizelor medicale, RMN-uri, tomografii și se familiarizează cu procesul de diagnosticare al pacienților

Proiectul detectivilor
Prin tot felul de provocări, elevii vor aprofunda conceptele științei criminalistice.

Proiectul în domeniul chimiei

Proiectul în domeniul marketing-ului digital
Elevii vor învăța: să creeze un profil de client, să folosească rețelele de socializare, reclamele de pe Facebook și Google AdWords pentru a să atragă sponsori, să se folosească de testarea A/B pentru a optimiza eficiența reclamelor; cum să înțeleagă Scorul de Publicitate (NPS) pentru a vedea dacă pot să genereze o campanie promovată pe cale orală, etc.

Proiectul în domeniul antreprenoriatului
Aceste proiecte îi provoacă pe elevi să-și pună în practică ideile de afaceri, să învețe despre conceptele de afaceri într-un mod practic și să-și dovedească abilitățile dobândite la un eveniment internațional anual, organizat local (Târgul de Afaceri al Copiilor Acton).

Proiectul despre electricitate
Elevii iau parte la provocări din domeniul electricității simulate și practice pentru ca ulterior să construiască un cartier în miniatură cu o rețea electrică funcțională.

Proiectul în domeniul astronomiei
Plecând de la sistemul nostru solar, elevii vor învăța și despre alte planete, proprietățile lor și relația acestora cu întreaga constelație. Mai apoi, vom învăța despre lună, soare, stele, comete, meteoriți și asteroizi. Nu ne vom opri la acestea, ci vom învăța că spațiul este parte dintr-un univers imens care nu are sfârșit.

Proiectul de peisagistică
Prin experiențe practice elevii vor aprofunda cunoștințele despre arhitectura peisagistică, grădinărit, ecologie, plante autohtone și specii de plante, climă, vreme, impactul omului asupra mediului înconjurător și cum putem contribui pozitiv la lumea în care trăim.